Vad vi gör
Koncernen

40 ton frukt har räddats av Salico och juiceföretaget Rescued

11 oktober 2019
Ett nytt samarbete mellan Greenfoodföretaget Salico och juiceföretaget Rescued Fruits ska minska matsvinnet genom att göra juice och smoothies av frukt som annars går till spillo. Hittills i år har över 40 ton äppelkärnhus räddats.

Greenfood är ett av Nordens ledande företag inom färsk hälsosam mat som frukt & grönt, samt nyttig conveniencemat. Koncernen har 1.500 anställda och är verksam i Norden, Holland, Tyskland, Frankrike och Spanien. 

Greenfood har inlett ett samarbete med företaget Rescued Fruits som gör juice av frukt som annars skulle slängas. Det är ett samarbete som motverkar matsvinnet och bättre ransonerar jordens resurser. Äppelkärnhus förvandlas med frukträddarna på Rescued till juicer och smoothies som sedan säljs i butik. 

– Minskat matsvinn är ett av våra fokusområden. Vi arbetar med att identifiera livsmedel som riskerar att slängas och använder istället dessa i vår egen produktion eller i samarbete med andra. En broccolistam kan exempelvis bli en fantastisk salladsingrediens, på samma sätt som äppelkärnhus blir goda juicer och smoothies tack vare Rescued, säger Lisa Isakson hållbarhetschef på Greenfood.

Rescued producerar framförallt juicer som tillverkas av fullt ätbar frukt som grossister och importörer av olika skäl inte kan sälja. Förra året lyckades företaget tillsammans rädda 168 ton frukt och grönt. Verksamheten ligger i Helsingborg där man hämtar upp kasserad frukt från Salico, sedan kontrollerar, sorterar, tvättar och putsar Rescued all frukt för hand. 

– Varje år slängs eller förstörs runt 1,6 miljarder ton mat i världen. Det är drygt en tredjedel av all mat som produceras. Samtidigt slänger man vatten, näring, tid, pengar och alla andra resurser som det tagit att framställa maten. Genom samarbeten med företag som Greenfood skapar vi produkter av livsmedel som annars skulle gått i spillo, säger Björn Säwe, frukträddare och vd på Rescued Fruits. 


Om Greenfood
Greenfood är en av Nordens ledande livsmedelskoncerner inom hälsosam mat och vi har en historik som sträcker sig 50 år tillbaka i tiden. 2018 omsatte vi ca 4,7 miljarder kronor och vi har drygt 1,500 anställda. Verksamheten är bred och med våra fyra affärsområden är vi med i hela livsmedelskedjan – från odling, förädling och leverans till ögonblicket då konsumenten sätter gaffeln i sin mun. Greenfoods affärsområden är uppdelade i; Picadeli, Food Solutions, Fresh Cut och Fresh Produce. Varumärken inom koncernen är t ex: Picadeli, GreenDeli, Wrapson, Daily Greens, SallaCarte. Läs mer på www.greenfood.se


Om Rescued
2016 erhöll företaget Rescued Fruits utmärkelsen Årets Miljöinitiativ. Företaget räddar frukt som av olika anledningar inte kan säljas i butikerna genom att göra juice av den. På relativt kort tid har verksamheten expanderat kraftigt och företagets juicer finns nu tillgängliga i allt fler caféer och restauranger. Företaget omsatte 2018 11,8 miljoner SEK och har 11 anställda.