Äggskal blir gödsel i projekt som minskar Geenfoods matavfall och matsvinn

20 oktober 2021
16 000 kokta och skalade ägg per timme genererar mycket stora mängder äggskal. I arbetet med att förebygga matsvinn och matavfall har Sveriges största äggkokeri Mixum hittat en lösning. För skapa ett hållbart cirkulärt flöde och nyttjande av matavfall skickas äggskalen till lokala jordbruk som där de tillför näringsämnen och används som jordförbättrare.

Att producera mat som slängs är inte hållbart. Bara i Sverige kastas ungefär en miljon ton mat per år. För att minska matsvinn och matavfall satsar Greenfood-koncernen på teknisk innovation, smart produktutveckling som tar vara på allt i råvaran, samt samarbeten med andra aktörer. Ett sådant samarbete sker just nu mellan Greenfood-ägda Mixum i Motala och lokala jordbrukare.

Mixum är idag Skandinaviens största äggkokeri, de kokar och skalar mer än 16 000 ägg i timmen. I processen genereras stora mängder äggskal, cirka 13 procent av ägget består av skal. I ett projekt som avser maximera nyttjande av matavfall samlas och skickas äggskalen till lokala jordbrukare. Äggskalen fungerar nämligen utmärkt som jordförbättrande medel; äggskal bryts snabbt ned och tillför många näringsämnen till jorden, bland annat sprider skalen värdefull kalcium och andra mineraler.

Utöver skalen sker också ett svinn i form av trasiga eller deformerade ägg. Även dessa tar Mixum tillvara genom att använda det som ingrediens i sina röror och smörgåstårtor. Dessa är en del av Mixums sortiment av färsk färdigmat såsom pastasallader, grynmixer, såser och inläggningar av olika slag.