Vad vi gör
Koncernen

Daily Greens ska få fler barn att le genom nytt samarbete med Operation Smile - varje såld Daily Greens banan blir ett bidrag till hjälporganisationen

22 september 2020
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt. Få drabbade vet att en relativt enkel operation, som tar mindre än en timme, kan åtgärda problemet. Hjälporganisation Operation Smile har under sina verksamma år genomfört hundratusentals läpp-käk och gomspaltoperationer. Nu går Daily Greens in i ett samarbete med Operation Smile och gör varje såld banan till ett bidrag som hjälper organisationen driva sina kliniker.

Operation Smile grundades av det amerikanska läkarparet Bill och Kathy Magee 1982 och bananer kom att spelaen symbolisk roll när organisationen blev till. En kvinna i Filippinerna, där paret var och volontärarbetade, gav dem en stor korg med mogna bananer. Detta för att visa sin uppskattning trots att hennes barn inte kunde opereras då. Bill och Kathy bestämde sig snabbt för att återvända året därpå, vilket blev starten för Operation Smile. 

Från den stunden blev bananer en symbol för hopp, tacksamhet och tron på en bättre morgondag, och nu drygt 40 år senare får Daily Greens bananer spela en viktig roll för att ge fler barn en livsviktig operation. 

– En operation tar bara en timme men ger ett nytt liv och ett nytt leende till barn. Därför gör vi om vår banankedja från att bara ta emot bananer till att skapa ett kretslopp där vi ger tillbaka. Vi visar konsumenterna att deras val av banan kan göra skillnad, varje banan blir ett bidrag från oss och våra kunder så att Operation Smile kan fortsätta sitt fantastiska arbete. En container, med 1080 Daily Greens bananlådor, leder till en operation och ett nytt leende, säger Magnus Falk på Daily Greens.

Från och med vecka 40 kommer bananerna synas i frukt och grönt sektionen hos flera butiker. På bananerna finns det dessutom en QR-kod som tar kunderna till Daily Greens och Operation Smiles kampanjsida där de får veta mer om hur de kan vara med och hjälpa. 

– Vår verksamhet är beroende av våra volontärer, givare och samarbetspartners. Pengarna vi får genom samarbetet med Daily Greens bidrar till att vi kan fortsätta utbilda lokal sjukvårdspersonal och ge barn och ungdomar med ansiktsmissbildningar den operation de behöver för att kunna leva ett normalt liv, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile.