Nordic Capital investerar i Greenfood

11 December 2015
Nordic Capital investerar i Greenfood, en ledande leverantör inom hälsosam mat i Norden

Nordic Capital Fond VIII (”Nordic Capital”) förvärvar majoriteten av Greenfood-gruppen (“Greenfood”), en ledande leverantör på den attraktiva marknaden för hälsosam mat (frukt, grönsaker och sallader) i Norden. Nordic Capitals mål är att stödja Greenfoods fortsatta tillväxt och internationella expansion som drivs av en stark underliggande trend av ökat hälsosamt ätande samt efterfrågan på bekväma måltidslösningar inom frukt och grönt.

Greenfood har en stark position inom hälsosam mat i Norden, vilket Picadeli är ett bra exempel på med sitt marknadsledande salladsbarskoncept som är mycket uppskattat av både återförsäljare och konsumenter. Gruppen har en omsättning om SEK 3,9 miljarder, cirka 700 anställda och huvudkontor i Helsingborg. På en växande marknad för hälsosamma matalternativ är Greenfood med sina starka etablerade koncept väl positionerat för fortsatt utrullning och ytterligare tillväxt i både Norden och internationellt.

Greenfood ägs för närvarande av ledande befattningshavare, ledningsgruppen och det svenska familjeägda investmentbolaget Fidelio Capital. Efter transaktionen kommer dessa parter att kvarstå som delägare tillsammans med Nordic Capital som huvudägaren.

“Det finns en tydlig trend mot hälsosammare kostvanor, men även ett ökande krav på att det ska vara enkelt, bekvämt och lättillgängligt. Greenfood driver innovation och produkt-utveckling inom hälsosamma livsmedel i Norden. Dessutom har bolaget en mycket stark detaljhandelslösning, Picadeli, som erbjuder både återförsäljare och konsumenter möjligheten att köpa hälsosamma sallader på ett väldigt enkelt och individanpassat sätt. Nordic Capital ser fram emot att arbeta med den mycket erfarna ledningen i Greenfood och addera Nordic Capitals expertis från detaljhandelsinvesteringar, konceptutveckling och tillväxt”, säger Michael Haaning, Partner, NC Advisory, rådgivare till Nordic Capitals Fonder.

”Detta nya partnerskap med Nordic Capital, som en av de mest kunniga och erfarna investerarna i branschen, tillsammans med nuvarande ägare Fidelio Capital, kommer att sätta Greenfood i en utmärkt position för att fortsätta och accelerera vår tillväxt de kommande åren. Med våra innovativa koncept kommer Greenfood även att expandera geografiskt, både organiskt och genom förvärv”, säger Lars Åström, VD, Greenfood.

Greenfood-gruppen etablerades 2015 genom en kombination av Picadeli och STC Greenfood. Bolagen har betydande synergier som ytterligare kommer att stärka Greenfoods kund- och konsumenterbjudande av lättillgänglig och hälsosam mat, samt bolagets innovationsförmåga. Gruppen omfattar nu alla steg i värdekedjan för frukt och grönsaker, från bonden till människors vardagsliv, och består av Picadeli, Fresh Cut och Sourcing.

Picadeli salladsbarer tillhandahåller ett innovativt shop-in-shop-koncept som möjliggör för konsumenter att blanda sin egen sallad i dagligvarubutiker. Picadeli grundades 2010 och har sedan dess vuxit snabbt till att erbjuda sitt koncept på över 1 500 platser i Sverige, Finland och Estland. Fresh Cut levererar färdigskurna och färdigpackade frukter och grönsaker till bl.a. återförsäljare och grossister i Sverige, Finland och Danmark, och Sourcing är en leverantör av frukt och grönsaker i hela Norden av utvalda produkter från både lokala och globala odlare.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra de finansiella villkoren för affären.

Förvärvet är villkorat av godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.