Vad vi gör
Koncernen

Från matproduktion till att producera skyddsvisir

1 april 2020
- Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagen för den europeiska sjukvården
Det råder materialbrist i sjukvården som en följd av Covid-19. Efterfrågan på skyddsmaterial har gjort det möjligt för Greenfoodföretaget Mixum att snabbt ställa om från matproduktion till skyddsvisir. Från och med måndag ska fabriken producera 15 000 visir per dag för den nordiska marknaden.

Initiativet startade i Region Östergötland som tidigt efterfrågade produktion av material till sjukvården. Inplastor, ett lokalt plasttryckeri svarade snabbt upp för att bistå, och efter de första visiren producerats har flera länder hört av sig med förfrågningar. 1 200 000 skyddsvisir ska nu produceras av Inplastor och Mixum för att sedan levereras till svenska och danska sjukvården. 

– Personalen och hela företaget är överlyckliga, alla vill verkligen hjälpa hjältarna i sjukvården. Produktionen innebär att vi kan bistå sjukvården med skyddsutrustning som är helt avgörande för att läkare och annan sjukvårdspersonal ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt, säger Magnus Franzén, vd på Mixum. 

Mixum levererar vanligen mat till Picadeli samt dagligvaruhandeln och hotell- och restaurangnäringen, men eftersom Coronaviruset tillfälligt slagit till hårt mot branschen har Mixum utrymme och kapacitet på lagret att snabbt göra plats för produktion, ställa om verksamheten och träna upp personalen för att tillverka skyddsutrustning. 

– Vi kommer ha 25 till 30 personer som arbetar med att producera skyddsvisir för sjukvården. Genom att strukturera om vårt lager kan vi inhysa både produktion av skyddsvisir och samtidigt fortsätta vår produktion av mat. När marknaden sedan vänder är vi redo att ställa om och öka produktionen av livsmedel igen, säger Magnus Franzén, vd på Mixum.