Matsvinnskampen
Ser du möjligheter där andra ser matavfall?

Och tycker du, precis som vi, att det är fantastiskt spännande att utveckla nya, innovativa lösningar för att minska matsvinnet? När vi förädlar frukt och grönt till våra kunder får vi tonvis med blast, skal och andra gröna restprodukter över som vi inte kan använda, och nu söker vi partners som ser potentialen i detta tillsammans med oss!

Tyg till kläder, sneakers, solglasögon och möbler 
- matrester används till mycket

Vi gör redan mycket för att minska vårt matsvinn. Vi identifierar livsmedel som riskerar att slängas, och använder dem antingen i vår egen produktion eller i samarbete med andra. En broccolistam kan till exempel bli en fantastisk salladsingrediens, och ett äppelkärnhus blir goda juicer och smoothies tack vare vårt samarbete med juiceföretaget Rscued. Men, vi är övertygade om att vi kan göra ännu mer tillsammans! Vi ser många kreativa exempel runt omkring oss. Innovativa företag förvandlar bland annat fruktrester till tyg och sneakers, apelsinskal till smycken, och potatisskal, tallmjöl och kaffesump till kläder, accessoarer och möbler. Tekniken finns, och den utvecklas ständigt, bara fantasin sätter gränser.

Tusen ton av nya möjligheter

Varje år får vi ungefär 1140 ton salladskärnor, 120 ton kålkärnor, 480 ton melonskal och 144 ton ananasskal som restprodukter i vår produktion. Det är stora volymer, som därför också kan göra stor skillnad genom nya användningsområden. Dessa rester kan användas tillsammans eller var för sig, helt beroende på din idé. 

Kontakta oss med din idé

Så, har du idéerna som kan revolutionera kampen mot matsvinnet? Och engagemanget och drivet som gör att vi tillsammans kan ta utvecklingen till nya höjder? I så fall är du varmt välkommen att kontakta Karin Byvall på karin.bywall@salico.se för att pitcha din idé. Hoppas vi hörs!