Vad vi gör
Koncernen

Greenfood besökte Peru för att diskutera hur man kan förbättra vattensituationen i Ica-dalen, Peru

2 april 2019

Jordbruket konsumerar ungefär 70 procent av världens färskvatten och är den största användaren av jordens vattentillgångar. Det medför ett ansvar för Greenfood och alla företag i branschen. Vatteneffektivisering är därför ett viktigt fokusområde och vi arbetar kontinuerligt med att effektivisera vattenförsörjningen över hela vår värdekedja. 

Förra veckan besökte Lisa Isakson, Greenfoods Head of communication & CSR, Ica-dalen i Peru för att närvara vid lanseringen av Swedwatchs rapport "Till sista droppen". Rapporten behandlar vattenbristen i Icadalen. Peru är nämligen en av Sydamerikas ledande exportörer av sparris och avokado, men framgången har haft en negativ inverkan på vattenresurserna. 

Greenfood, Coop, Axfood, SIWI (Swedish internation Water Institute), Swedwatch och Diakonia var alla på plats i Peru för att lära sig mer om situationen och tillsammans diskutera med nationella aktörer säkerställandet av en hållbar vattenförsörjning i Ica-dalen. 
Greenfood deltog bland annat i en paneldebatt om utmaningarna kring vattenbrist kopplat till exportgrödor som sparris och avokado. Det är en komplex situation där det krävs samarbete och dialog mellan samtliga aktörer; nationella och internationella livsmedelsföretag, myndigheter, experter och lokala jordbrukare.