Vad vi gör
Koncernen

Svenskarna äter allt mer frukt och grönt

12 december 2018
Var tredje svensk uppger att de äter mer frukt och grönt idag jämfört med för tre år sedan. Ökningen beror på att många ser fördelar med att äta en hälsosam kost. Men även om konsumtionen ökat är det få som når livsmedelsverkets rekommendation om att låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.

Enligt SCB ökade fruktförsäljningen i genomsnitt med 1,5 procent per år mellan 2011–2016. Grönsaker ökade med motsvarande 5 procent under samma period.
I en ny undersökning av livsmedelskoncernen Greenfood uppger svenskarna att de fortsatt att lägga mer frukt och grönt till sin kostplan. Var tredje svensk uppger att de äter mer idag jämfört med för tre år sedan.

Undersökningen visar också att de främsta anledningarna till att svenskarna ökat sin konsumtion av frukt och grönt är att de gjort ett aktivt val att äta mer hälsosamt, samt att de blivit mer medvetna om vad som är bra och dåligt att konsumera.
Svenskarna uppger också att de äter mer hälsosamt för att minska risken att drabbas av sjukdomar. Den hälsosamma kosten anses också hjälpa till att hålla vikten samt göra oss gladare och piggare.

Även om svenskarna har ökat sin konsumtion av frukt och grönt är det fortfarande bara 16 procent som når upp till livsmedelsverkets rekommendation: hälften av tallriken bör bestå av grönsaker och rotfrukter. Bland män är den siffran ännu lägre, endast 8 procent fyller tallriken till hälften med grönsaker.